уторак, 23. март 2010.

Verzije Windowsa


Home Microsoft Bill Gates Kviz

Windows 1.0
Prva verzija Windows-a osigurala je novo softversko okruzenje za razvoj i pokretanje aplikacija koje koriste bitmap display i mis. Prije Windows-a PC se koristio MS-DOS-om i kucanjem u command promptu. Dolaskom Windows-a uveliko je olaksano pokretanje aplikacija i uopste koristenje racunara.
Korisnici su takodje mogli da pokrenu vise aplikacija zajedno. Ovaj oprativni sistem je u paketu ukljucivao i neke desktop aplikacije, kao i podrsku za MS-DOS.

Windows 2.0
Ova verzija windows-a je iskoristila vecu brzinu procesiranja intelovog 286 procesora, vecu memoriju.Dolazi do poboljsanja grafike sto dovodi i do mogucnosti izmjene desktopa. Takodje se uvode i shortcut-i na tastaturi. Naredni Windows 2.03 je iskoristio dodatno prosirenje memorije i Intelov procesor 386

Windows 3.0
Trece izdanje Windows-a je pruzilo poboljsane performanse, Naprednu grafiku sa 16 boja i punu podrsku za mocni Intel 386 procesor. Zbog novog procesora doslo je do vece popularnosti Windows-a koji je pruzao siroke mogucnosti, a neke od njih su i Program Menager, File Menager i print Menager. Napravljeno je novo okruzenje za razvoj aplikacija i tada se javljaju desktop ikone.
Windows NT 3.1
Izlaskom ove verzije Windows-a Microsoft je zavrsio projekat da se izgradi novi napredni operativni sistem od pocetka. NT izdanje predstavlja fundamentalnu promjenu.

NT – NEW TECHNOLOGY.
Koristen na kucnim racunarima, ovaj OS takodje se razvio da zadovolji poslovne potrebe. Medjutim ovo je prvi 32-bitni operativni sistem. Windows NT je dobro prihvacen zbog svoje sigurnosti, stabilnosti i zbog Win32 aplikacionog programerskog interfejsa.

Windows 3.11
Windows 3.11 je dodao peer-to-peer workgroup i domain mreznu podrsku, i tada po prvi put Windows postaje mrezno “svjestan” OS.
Uvedena je i podrska za OpenGL. Ovaj OS poboljsane 32-bitne performanse kao i podrsku za NetWare file i print servere.

Windows 95
Windows 95 je bio cetvrta generacija Microsoftovih OS-ova. Integraisan je 32-bitni TCP/IP protokol radi internet podrske, dial-up networking-a i dodane su Plug and Play mogucnosti radi lakseg instaliranja hardware-a.
Poboljsane su i multimedijalne sposobnoti.

Windows NT Workstation 4.0
Ovo je poboljsanje poslovonog operativnog sistema koji je donijeo pojednostavljeno i korisnije upravljanje aplikacijama. Podrska za mrezuje dodatno unaprijedjena. Ovaj OS je sadrzao interfejs windows-a 95 koji je dodatno poboljsan radi sigurnijeg pristupa internetu.

Windows 98
Windows 98 je pruzao korisnicima poboljsanu hardversku podrsku, poboljsane su mogucnosti surfanja sa Internet Explorerom 5.0 i komunikacija je unaprijedjena sa Net Meeting-om 3.0. U paket je ukljucen i DirecX 6.1 koji je pruzao poboljsane mogucnosti na strani multimedije i pruzao je kucen rmezne mogucnosti preko interneta. Windows 98 je prvi koristio drivere za hardver koji supodrzavani i u NT-u.

Windows Millennium Edition
Dizajniran je prvenstveno za kucnu upotrebu, korisnicima je pruzao izvanredna multimedijalna i mrezna poboljsanja kao i sigurnosna poboljsanja.
Ovo je zadnji operativni sistem koji je bio baziran na Windows-u 95.

Windows 2000 Professional
Windows 2000 je dizajniran da zamjeni win 95, 98 i Windows NT Workstation 4.0. Baziran na NT-u, ovaj OS je dodao velika poboljsanja sto se tice sigurnosti, lakoce koristenja, internet mogucnosti...
Olaksana je instalacija hardvera dodavanjem sirokih mogucnosti na polju Plug and Play hardvera, ukljucujuci mrezne i bezicne proizvode, USB uredjaje, IEEE 1394 uredjaje i infracrvene uradjaje.


Windows XP
Izdavanjem Windows-a XP, Microsoft je spojio dvije linije operativnih sistema ( Kucni i poslovni). Baziran je na Windows-u 2000.
XP- experience, sto simbolizuje da Win XP pruzna nova iskustva. Kucni korisnici mogu istovremeno raditi i slusati muziku, dopisivati se preko inerneta, gledati filmove, dok poslovni korisnici mogu brze i sigurnije raditi svoj posao.

Windows Longhorn
Kodno ime Longhorn je bilo poznato još 2001. godine, kada su objavljene prve informacije o novom operativnom sistemu iz Windows porodice. U početku je bilo planirano da se ovaj operativni sistem pojavi krajem 2003. godine. Međutim, ubrzo poslije toga, programerski tim je zatražio da se vrijeme razvoja poveća na neodređeno vrijeme, jer je došlo do izvesnih promjena u razvoju i dodavanju novih funkcija i modula.
Počev od septembra 2005. godine, jednom mjesečno se izdaju nedovršene verzije ovog operativnog sistema, kako bi svi zainteresovani korisnici mogli da isprobaju novu funkcionalnost. Posljednja probna verzija (RC1) je demonstrirala skoro sve nove funkcije i mogućnosti.


Windows Vista
Aero je naziv novog redizajniranog grafičkog okruženja uključenog u Windows Vistu. Slično okruženje već odavno postoji na Mac OS X operativnom sistemu, a odnedavno i na Linuxu. Odavno postoje i različiti 'modovi' za Microsoft Windows XP sa kojim taj operativni sistem liči na Vistu. Za transparencije, animacije i ostale ljepote Aero okruženja potrebna je snažniji procesor sa 3D grafičkom karticom. Grafičke kartice trebaju imati barem 64 MB memorije i podržavati DirectX 9, te imati implementiran Pixel Shader 2.0. Računari koji ne budu zadovovljavali ove uvjete moći će samo imati druge, uskraćene verzije okruženja Aero ili čak staro grafičko okruženje iz Windowsa XP ili 2000. Jedna od značajnijih novosti u novoj verziji Windowsa je način organiziranja i pronalaženja informacija. Promijenjen je Start meni, koji sada omogućava lakše pokretanje aplikacija - čak i pored gomile instaliranih aplikacija, opcija za pretragu dosta olakšava posao. Pretraga u Windows Visti je unaprijeđena i dosta brža u odnosu na starije verzije Windowsa.
Novi alat za pretragu je funkcionalan poput desktop search aplikacija, jer ne pretražuje samo imena datoteka na disku, već i njihov sadržaj, te i e-mail. Osim u Start meniju, search opcija nalazi se i na vrhu prozora svake aplikacije, što donekle podsjeća na Spotlight - desktop search alat operativnog sistema OS X.
Rezultati svih pretraga mogu se spremiti u virtualne foldere, što u prijašnjim verzijama Windowsa nije bilo moguće. Virtualni folderi su potpuno automatizirani te sami osvježavaju podatke. Virtualni folderi mogu biti grupisani, tako da u jednom vidite sve Word dokumente a u drugom sve e-mailove


Windows 7
Windows 7, prije zvani Windows Vienna (Blackcomb), je najnovije izdanje operativnog sistema Microsoft Windows, te sadrži preuređeni i poboljšani dizajn te mnoštvo novosti u odnosu na Windows Vista.

Sorted-

Windows 1.0
Windows 2.0
Windows 3.0
Windows 3.1
Windows for Workgroups 3.1
Windows NT 3.1
Windows for Workgroups 3.11
Windows NT 3.5
Windows NT 3.51
Windows 95 (pa onda SP1, OSR 2, OSR 2.1 i OSR 2.5)
Windows NT 4.0
Windows 98
Windows 98 Second Edition
Windows Me (Millenium edition)
Windows 2000 (Professional, Server, Advanced Server i Datacenter)
Windows XP (Starter, Home, Home N (nema wmp), Professional, Professional N, Professional x64, Tablet PC, Media Center (bez godine, 2003, 2004, 2005), 64-bit)
Windows XP Embedded (za ne-PC uredjaje)
Pri tome vecina XP-ova ima SP1, 2 i 3beta
Windows 2003 (Web, Standard, Enterprice, Datacenter, Storage server, Small Business Server)
Windows 2003 ima SP1 i SP2, zajedno sa SP2 se zove 2003 R2
Windows Vista (Starter, Home Basic, Home premium, Business, Enterprice, Ultimate)

U toku je beta verzija Windows 2008 Server-a koji ce biti uskoro objavljen (trebalo bi u februaru) i imace verzije: Web, Standard, Enterprice, Datacenter, Storage, Small Business Server, Windows Essential Business Server i verzija za sisteme bazirane na Itanium procesoru

Takodje postoje i Windows-i bazirani na WindowsCE-u za male embedded uredjaje a koji postoji u verzijama 1.0, 2.0, 2.1, 2.11, 2.12, 3.0
Tu su i Windows Mobile: PocketPC 2000, 2002, Windows Mobile 2003, 2003 SE, 5.0, 6

Vic Dana

Pita Tadić Mariju Šerifović:
• Što si glasala za radikale?
• Pa platili mi!
• A mi što smo ti sredili da ne ideš u vojsku, to ništa?!

Da li vam se svidja blog?